Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan

Olin pitämässä nuorille tulevaisuuden myyjille lyhyttä valmennusta ja kerroin kuinka huolehdin itse siitä, että olen joka päivä täysillä mukana ja paras mahdollinen versio itsestäni.

Jouduin kuitenkin aloittamaan valmennuksen kysymyksellä: ”Mitä havaintoja voitte tehdä minusta tänään?” Vastaus oli suora, Vaikutat väsyneeltä ja poissaolevalta. Myönsin tämän. Oli helppo lähteä liikkeelle päivän oppiin oman kokemuksen ja tunnetilan kautta.

Näitä tilanteita syntyy,  kun laiminlyöt itseäsi. Johtajan yksi tärkeimmistä taidoista on osata johtaa itseään. Tuntea itsensä, sekä hahmottaa oman jaksamisensa ja käyttäytymisen rajat ja ominaisuudet. Olen määrittänyt itselleni viisi oman elämän fundamenttia, jotka muistuttavat minua seinälläni joka aamu ja ilta. Olen tiedostanut tarvitsevani tietyn määrän unta, liikuntaa, ruokaa, lepoa ja ystäviä. Noudattamalla näitä, huolehdin, että olen joka päivä valmis kasvamaan askeleen eteenpäin.

Itselleni on ollut haastavaa löytää itseni läsnä tilanteessa, jossa vaikutan. Olen ajoittain henkisesti ja samanaikaisesti jossain aivan muualla. Intohimo ja kärsimättömyyteni tahtoisi suorittaa mielessäni vain niin monia asioita samanaikaisesti. Ulkopuolelle tämä tehokas ajatus kuitenkin näkyy paljon julmemmin. Poissaoleva, itsekeskeinen, huolimaton ja vaikeasti lähestyttävä. Ei ole taitoa osata olla useassa paikassa samaan aikaan, vaan täysin läsnä vain yhdessä paikassa. Jos keskityt vain omiin tunteisiisi ympäristössä, jossa on muita, se on itsekästä!

Oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Monesti elämämme käy raskaaksi, kun huomaamme, että askel askeleelta kävelemme väärään suuntaan. Kun saamme ajoittain pienen maistiaisen siitä, että tänään olen tehnyt oikeita valintoja, niin huomaamme sen heti. Tänään sain tehdä jotain, joka poikkesi huomattavasti kaikesta muusta tekemisestä. Oma itsetuntomme kasvaa vauhdilla ja motivaatio valtaa mielemme ja olemme täynnä energiaa ja voimaa valloittamaan uusia alueita.

Jokaisen meidän lähipiiristä löytyy henkilöitä, jotka ihmeen kaupalla onnistuvat aina olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Aina siellä missä tapahtuu. Heidän elämäänsä tuntuu seuraavan siunaus ja onni, jota katselemme ehkä katkerana ja ihmetellen sivusta. Uskon, että kyseisiä henkilöitä eivät johda tähtikartat, vaan rohkeus seurata ja tehdä valintoja unelmiensa eteen. Jotta sinäkin voisit olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, varmista ettet itse seiso esteenä asioiden tapahtumiselle.

1) Päämääränä toive

Tärkeimpänä sinun on hankittava itsellesi jotain tavoitetta syvempää. Jotain, mitä janoat sisältä, mutta et vielä ehkä tiedä miten sen saavuttaisit. Ei ole heikkoutta myöntää tavoittelevansa jotain mitä ei voi nähdä, vaan rohkeutta unelmoida jostain mitä ei itse edes vielä tarkasti tiedä. Erota toiveet ja tavoitteet toisistaan. Tiedosta se mitä teet ja mihin tekemiselläsi pyrit. Tavoitteessa tiedät jo päämäärän ja halutun tilan, mutta toiveet ovat paljon rohkeampia.

Toive on radikaali tapa unelmoida!

2) Kustannusten laskeminen


Mikään asia ei tapahdu itsestään, kaikesta on maksettava oma hintansa. Syvemmän päämäärän, eli toiveen tavoittelu ei ole vain seesteistä odottelua. Joudut tekemään paljon työtä näkemättä heti tulosta. Vaeltamaan toivossa. Jokaisesta askeleesta on kuitenkin laskettava kustannukset. Jokin on aina jostain pois, etkä voi olettaa kaiken tapahtuvan sattumanvaraisesti. Kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä tuntemattoman ja suuremman tavoittelussa?

Yksi suosikkitarinoistani kertoo tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbuksesta. Kolumbus tunnetaan Amerikan löytäneenä sankarina, vaikka hänen pinnallisin tavoitteensa ei ollut löytää uutta mannerta Atlantin toiselta puolelta. Hän tavoitteli meritien löytämistä Intiaan, mutta uskon, että hänen toiveensa oli paljon suurempi. Jo nuoresta pojasta lähtien hän oli viettänyt aikansa merellä, ja kuvittelisi, hänen tahtovansa saada työlleen kunniallinen päätös ja merkitys. Hän halusi löytää ja saada aikaiseksi jotain. Tässä tapauksessa on epäolennaisempaa miettiä mitä. Kolumbus lähti tyylikkäästi laivastonsa kolmen laivan voimin matkaan. Yhtenä päivänä kuitenkin laivaston lähes 90 hengen miehistö huolestui. ”Ruokavarastomme on nyt puolillaan. Jos jatkamme vielä yhdenkin päivän, emme selviä enää takaisin kotiin.” Kolumbuksen oli laskettava kustannukset huimapäisyydelleen ja tehtävä sen perusteella päätös kohti tuntematonta.

3) Päätökset ja valinnat


Jotain mahdollisuuksia sinulle ei tule vastaan kuin kerran. Mahdollisuuksiin on välillä vain uskallettava tarttua. Joskus myös kieltäydyttävä. Näistä mahdollisuuksista ei myöskään mikään tule ilmaiseksi. Kaikella on oma kustannuksensa. Ennen kustannuksen syntymistä, on kuitenkin tehtävä valintoja. Jos suuri toiveesi on kerätä Picasson tunnetuimmat taideteokset kotiisi, niin sinun on uskallettava nostaa käsi pystyyn huutokaupassa.

Jos suuri toiveesi on kerätä Picasson tunnetuimmat taideteokset kotiisi, niin sinun on uskallettava nostaa käsi pystyyn huutokaupassa.


4) Asemissa oleminen

Varmista että olet jossain. Et voi odottaa menestystä olematta ensin itse missään menestystä vastassa. Et voi unelmoida lottovoitosta, jos et koskaan viitsi edes lotota. Et voi rikastua asuntojen arvon noususta, jos et itse omista asuntoa, jonka arvo voisi nousta ja tuoda sinulle varallisuutta. Laske kustannukset myös sille, että onko nykyinen asemasi yhdensuuntainen oman päämääräsi ja toiveesi kanssa

Et voi unelmoida lottovoitosta, jos et koskaan viitsi edes lotota

5) Kärsivällisyys

Joskus elämässämme eri vaiheet saattavat loppua, tarkoittamatta sitä, että meidän täytyisi pysähtyä. Lomailin vasta Afrikassa ystävieni kanssa. Lentokentällä terminaalien välillä kulki useampi liukumatto, joka oli tehty helpottamaan pitkiä kävelymatkoja. Seisoessani matolla, kiinnitin huomiota edessä olevaan afrikkalaiseen perheeseen. Lapset ja äiti olivat katseista päätellen ensimmäistä kertaa lentokentällä. Ihmetystä ja vilkuilua riitti. Matto kuitenkin lähestyi loppua, eikä perhe tajunnut nousta pois, vaan jäi laukkuineen seisomaan liukumaton päähän. Minä seuraavana ja takana tulevat matkustajat aloimme hetkessä painautua tiiviiseen kassaan, koska matto työnsi meitä kovaa vauhtia eteenpäin. Lopulta tilanne kärjistyi katastrofiksi, koska takana tuleva matkustajien vyöry painoi perheen laukkuineen kovalla voimalla sivuun.

Tässä tilanteessa yksi matto loppui, mutta se ei tarkoittanut sitä, että perheen olisi pitänyt pysähtyä. Päinvastoin, heidän olisi pitänyt nostaa laukkunsa ja kävellä muutama metri seuraavalle matolle ja jatkaa liukumista eteenpäin.

 Kun ymmärrämme etteivät asiat koskaan vain loksahda paikalleen, saamme tekemiseemme uuden vaihteen. Unohdamme joskus tutkia sitä, mitä näemme ja koemme. Kiinnitämme keskittymisen huomaamattomasti vain omiin ajatuksiimme ja pelkoihin. Elämä ja tulevaisuus 0n vain meistä itsestämme kiinni. Asioilla on juuri niin paljon merkitystä, kuinka paljon sinä itse luot niille merkitystä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s