Kasvukipuja

Tavoitteet ohjaavat tekemistä.

Joskus kynällä ja paperilla on ihmeellinen vaikutus. ideat tulee askeleen lähemmäksi toteutusta. Viimeinen vuosi on ollut itselleni henkilökohtaisesti hyvin raskas. Minulla on ollut paljon tavoitteita. Puolet omista tavoitteistani on toteutunut paremminkin kuin odotin, ja toinen puolisko käyttäytynyt juuri päinvastoin. Tätä kutsutaan ehkä elämäksi, ja on hyvä sisäistää itselleen se ajatus, että se miltä asiat näyttävät paperilla, on harvoin toteutunut lopputulos. Kasvaminen kuitenkin lähtee liikkeelle siitä, että uskallat sanoa ääneen sen mihin pyrit.

Tavoitteet jakavat meitä monesti useaan eri ryhmään. Toiset kokevat tavoitteellisuuden elämän tärkeänä polttoaineena ja tarkoituksena, kun toisille sama asia saattaa esiintyä ahdistuksena ja epätoivona. Tavoitteen voi ehkä myös ymmärtää eri tavoin. Toiselle tavoite on niiden asioiden miettimistä ja unelmoimista, jotka vain tuntuisi kivalta saavuttaa. Samaan aikaan toiselle tavoite voi tarkoittaa asiaa, jonka päämäärään on päätetty jo päästä. Nyt on vain keksittävä keinot sen saavuttamiseksi.

Olen itse tottunut hyödyntämään noita molempia tapoja. Listaan itselleni päivittäin erittäin tarkkoja tavoitteita ja päämääriä. Pyrin pitämään tavoitteet haastavina, mutta sellaisina, että uskon suoriutuvani niistä. Tämän lisäksi kirjaan myös niitä asioita ylös, joita en edes vielä tarkaksi tavoitteeksi osaa muodostaa. Tiedän, että kyseinen aihe tai asia herättää minussa suurta kipinää ja intohimoa, mutten en vielä tunnista sen yksityiskohtia. Ei ole siis lainkaan kiellettyä tavoitteellistaa jotain sellaista, joka on vielä hyvin kaukana. On kuitenkin hyvä ja tärkeä erottaa erilaiset tavoitteet keskenään, ja tehdä itselleen pelisäännöt ja prioriteetin niiden toteuttamiseksi.

Tavoitteiden listaaminen ja tunnistaminen ovat puolimatkaa
Tavoitteet realisoituvat aina siten, että ne kirjoitetaan ylös. Tunnustat itsekin sen, että harvoin ne asiat toteutuvat, joita vain välillä prosessoit muun tekemisen yhteydessä toisella aivolohkollasi. On siis äärimmäisen tärkeä listata asioita, koska on niitä hetkiä, kun ilo ja into loppuvat. Tällöin listatut asiat pitävät sinut liikkeessä. Tavoitteet kannattaa pilkkoa pieniin osiin. Niin pieniin osiin, että pystyt kilpailemaan itsesi kanssa. Pieni raksi tai yliviivaus tehtävälistaan, antaa pienen onnistumisen tunteen jokaiseen päivään.

Suosittelen myös, että listaat niitä asioita, joissa olet onnistunut. Aikaisemmat onnistumisen tunteet houkuttelevat ja auttavat meitä monesti kohti uusia onnistumisia. Kun on niitä päiviä, ettei mikään innosta ja sytytä. Esteet tuntuvat kohtuuttoman suurilta, niin palaa niihin päiviin ja hetkiin, kun onnistuit ja voitit itsesi. Joskus voit hakea kipinää myös toisten tarinoista ja onnistumisista, ja käyttää omassa kasvussasi hyödyksi jonkun toisen työtä.

Tavoitteisiin liittyy enemmän kipua, kun hymyä.
Tavoitteet ja kasvaminen tapahtuvat aina epämukavuusalueella. Se on suurin syy siihen, miksi toiset jättävät leikin kesken. He luulevat, että kasvu ja unelmat saavutetaan ilmaiseksi. Korjaan tämän ajatuksen mielestäsi jo heti ennen kuin ehdit alkaa herätellä turhia toiveita. Mikään ei tule ilmaiseksi, eikä helpolla. Sinun on varauduttava kärsimään ja tekemään asioiden eteen töitä. Jos haluat välttää työn ja tuskan, niin suosittelen, että luovut silloin myös haaveilusta ja unelmoinnista. Silloin et tuhoa omaa uskoasi itseen niin vahvasti.

Meistä jokainen pitää sisällään enemmän hyvää, mitä päällepäin näkyy. Sisällämme on valtavasti sellaista potentiaalia jota emme vielä tunnista tai hyödynnä. Aina kun lähdemme nykyisistä taidoistamme ja osaamisesta kohti suurempaa potentiaalia, joudumme kulkemaan kuuluisan epämukavuus vyöhykkeen läpi. Suurin lohtu on kuitenkin se, että palkinto ja tulos tulee monesti vasta ajanjakson päätyttyä.

Kasvuun liittyy avoimuutta
Meistä jokainen varmaan tunnistaa tutun tilanteen ryhmätyöskentelyssä. Kun ryhmä on vielä meille toistaiseksi tuntematon ja uusi, emme välttämättä uskalla esittää mielipiteitämme niin vahvasti, kun oikeasti ajattelemme. Joskus myös huono motivaatio ja johtajuuden puute synnyttävät peliteoriasta tutun tilanteen. Abilenen paradoksin. Käsitteellä tarkoitetaan juuri tämän kaltaista tilannetta, jossa ryhmä ihmisiä päätyy yhteisestä sopimuksesta tekemään sellaista, jota kukaan ryhmästä ei oikeastaan haluaisi tehdä. Kaikki ryhmän jäsenet siis kuvittelevat tekevänsä asioita toisille mieliksi.

Ole siis tavoitteistasi ja unelmistasi avoin. Kerro ihmisille mihin pyrit ja minkä takia. Hanki ympärillesi mentoreita ja niitä ihmisiä, jotka pitävät huolen siitä, ettet lopeta tekemistä kesken. On selvää, että meidän jokaisen oma itsetunto horjuu joskus. Toinen tärkeä tunnistettava asia on se, että tiedät tarkasti, minkä asian eteen olet valmis tekemään töitä. Et jaksa tehdä loputtomasti jotain sellaista, mitä kohtaan et tunne intohimoa ja paloa. Joskus mielessämme voi olla toisten istuttamia tavoitteita, joita näyttämisen vuoksi haluamme vain suorittaa. Karsi sellaiset pois, ja mieti kuka sinä olet ja mitä sinä haluat tehdä ja saavuttaa.

Kasvamisesta rutiini ja elämäntapa
Kasvaminen tavoitteiden pohjalta ei ole yhden hetken huumaa. Se on pidempiaikaista tekemistä, joka sinun on pakko oppia integroimaan omaan arkeesi. Älä tee tavoitteista liian korkeita tai vaikeita. Tavoitteiden tarkoituksena on saada asioita tehdyksi, mutta myös sinut tuntemaan onnistumisen tunteita. Liian suuret ja mahdottomat tavoitteet eivät mahdollista edellä mainituista asioista kumpaakaan. Tavoitteen ja kasvamisen voi havainnoida itselleen prosenttiteorian mukaan. Jos teet asioita vuoden ajan niin, että olet joka päivä prosentin parempi kuin eilen, niin tulokset ovat häikäilemättömän suuria.

Näyttökuva 2017-07-23 kello 12.03.00.png

Tasainen tekeminen ei sinua kasvata ja olemalla huonompi mitä olet teet hetkessä suuren kuilun, jota on vaikea kuroa kiinni. Tee itsellesi rutiineja, jotka helpottavat sinua pysymään tavoitteissa. Jääkiekkopelissä maalin tultua omiin verkkoihin, maalivahti hörppää huikan vettä ja putsaa maalin edustan. Pienet liikkeet maalilla ovat merkki siitä, että tästä lähtee uusi startti. Mitään ei ole vielä hävitty.

Älä sokaistu tavoitteisiin
Tavoitteet ovat kasvamisen kannalta kaikki kaikessa, mutta ne vievät meidät hetkessä mukanaan. Muista, että elämän tarkoitus ei kuitenkaan ole vain suoriutua erilaisista tavoitteista. Tavoitteet ovat hyvä työväline, ja ne käyttäytyvät meidän jokaisen mielessä henkilökohtaisesti ja eri tavalla. Älä myöskään kopio toista, koska sinut on ohjelmoitu eri lailla ja ehkä eri tarkoitusta varten. Joskus tavoitteet myös tappavat luovuuden. Unohdat kaiken arvokkaan, koska yrität saada taas uuden viivan ylitettyä. Tällöin on hyvä pysähtyä ja tarkastella omaa asennetta tavoitteita kohtaan. Muista myös, että polku on aina kapeampi ja vaikeampi kulkea, mitä ylemmäs vuorenhuippua pääset.

Tavoitteet ovat pitkälti liitännäisiä riittämättömyyden tunteeseen. Lue aikaisempi blogini ja mieti sitä, miten oma itsetuntosi ja riittämättömyyden tunteesi vaikuttaa omiin tavoitteisiisi nyt ja tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s