Uhka vai mahdollisuus?

Onko aika sinun puolellasi vai sinua vastaan?

Monesti kuulemme opetuksen siitä, että kaikki vie oman aikansa. Saamme jatkuvasti muistutuksia ajan antamisesta ja kärsivällisyydestä. Asiaa pitkää pohtineena, olen alkanut nähdä ajan erilaisena käsitteenä, kuin mitä tiedostin asiasta ennen. On sanomattakin selvää, että aika on mahdollistaja. Useasti kuitenkin on myös niitä tilanteita, kun aika kääntyykin meitä itseämme vastaa. Tulisiko siis meidän joskus jopa pelätä aikaa ja sitä kaikkea mitä se voi saada aikaiseksi?

Onko siis aika jotain, jota voimme hallita, vai jotain minkä rytmiin meidän on sopeuduttava. Loman aikana ajatukset menevät nopeasti solmuun, ja ensimmäiset päivät saattavat tuottaa jopa ahdistusta. Uskon että se johtuu juuri siitä, että sisäistä aikakäsitystämme ravistellaan.

On surullista elää elämäänsä siten, että on aina väärässä paikassa väärään aikaan. Toiset meistä ymmärtää ajan käsitettä paremmin kuin toiset. Se mahdollistaa heidän elämässä paljon enemmän asioita, kun meille, jotka emme ajan käsitettä vielä täysin ymmärrä. Monesti sorrumme ajattelemaan niin, että tietyt tapahtumat ovat vain sattumaa tai omakohtaista huonoa tuuria. Toiset ovat kuitenkin pystyneet ehkä sopeutumaan ajan ominaisuuksiin, tai kesyttämään ajan puolellensa.

Puhumme yleisesti, että aika parantaa haavat. Aika ei itsestään kuitenkaan paranna ketään, vaan jotain tapahtuu sen ajan sisällä. Jos vain odotat aikaa, mutta et tee mitään, nii odottamisesta saattaa tulla hyvin pitkä.

Mihin sinä käytät aikasi?
Kun puhumme kasvamisesta, niin on helppo todeta, että menestyneet ihmiset käyttävät aikaansa viisaasti. Emme voi ikuisesti ajatella niin, että aika on aina puolellamme. Joskus kun annamme jollekin aisalle liikaa aikaa odottaa, niin tilanne suurella todennäköisyydellä kääntyykin meitä itseämme vastaan. Joskus myös tilaisuuksia menee aivan turhaa ohitsemme, koska arvioimme niiden ajoituksen väärin.

Pysähdy hetkeksi miettimään, mihin sinä käytät aikaasi? Oma ajankäyttösi on suoraan verrannollinen omiin tavoitteisiisi ja unelmiisi. Jos unelmoit jostain toisesta, mutta käytät aikasi johonkin aivan muualle, niin yhtälö on täysin mahdoton.

Toisaalta, aika sitoo sinun käytössä olevia resursseja ja pystyt itse vaikuttamaan parhaiten millaista roolia aika käyttää omassa elämässäsi. Moni meistä ajatteleekin niin, että olisipa asiani ja tilanteeni toisin, mutta samanaikaisesti et ole valmis antamaan millekään uudelle enää tilaa. Jos olet käyttänyt ja ylikuormittanut kaikki käytössä olevasi aikavarat, niin sinun on priorisoitava nykyistä ajankäyttöäsi. Lisää aikaa on vaikea mistään taikoa, koska vuorokauden tunnit ovat vakiot. Toiset ihmiset myös aistivat sen, ettei kalenterissasi ole ehkä tilaa. Saatat taas illalla miettiä ennen nukkumaan menoa, miksi sinulle ei koskaan ehdoteta mitään. Syy saattaa olla se, että kun viimeksi istuit iltaa ystäviesi kanssa, niin illan kuumin puheenaihe oli sinun kiireesi ja valtava työtaakkasi.

Aika, ja se miten sen käytät, viestii lähes poikkeuksetta arvostuksesta tai sen puutteesta. Antamalla aikaasi johonkin siten, että olet valmis syrjäyttämään jotain muuta arvokasta sen edestä, synnytät tilanteeseen itsessään jo niin paljon arvoa ja omistautumista, että haluttu lopputulos alkaa vähitellen kävellä sinua huomaamatta vastaan.

Miten aikaa voi käyttää väärin?
Kiire on yksi selkeä merkki siitä, että aika aiheuttaa sinulla haasteita. Kiire ei ole olosuhde, vaan mielentila. Alamme mielessämme puntaroimaan, ehdimmekö tekemään asiat siinä annetussa ajassa, ja se synnyttää meille stressiä. Asiat voivat olla kiireellisiä, mutta kiireen ihmiset tekevät monesti itse. Kiire tappaa luovuuden ja tekee käytöksestäsi monesti toisille hyvin epämiellyttävää. Kiire on myöskin huono motivaattori, koska teet asioita vain aikaa vastaan. On myös tilanteita, jolloin kiire on ainut motivaattorisi. Tällöin saat asioita vain kiireessä ja viimeisinä tunteita valmiiksi. Saatat kokea sen sinulle hyväksi tavaksi toimia, mutta suosittelen sinua tarkastelemaan myös muita tapoja.

Aika ei kuitenkaan ota siihen kantaan, mitä olet ylipäätään tekemässä. Saatat työstää tuntikausia jotain hirveällä kiireellä, kunnes valmiiksi tultuasi huomaat keskittyneesi aivan täysin vääriin yksityiskohtiin. Monesti välittömän virheen välillinen paikkaaminen ajaa asioita vain entistä huonompaan suuntaan.

Oma ajantajusi voi myös loukata toista, ja saatat menettää sillä jopa arvostuksen ja luottamuksen itseäsi kohtaan. Olet aina myöhässä ja sinua on totuttu odottamaan. Joskus ajankäyttömme on niin väärä, että alamme hallita jo muidenkin aikaa. Emme huomaa sitä välttämättä itse, mutta omat valintamme ja teot saattavat aiheuttaa tuskaa ja tunteita myös niille ihmisille, jotka elävät lähellämme.

Aika viestii myös arvostuksesta, ja on hyvä tarkistaa minkälaisen aikakäsityksen toinen tilanteesta saa. Olet saattanut käsittää, että jollain asialla ei ole niin kiire, kun vastapuoli samanaikaisesti kyttää vastaustasi hermostuneena. Aika ja tunteet aiheuttavat maailmassa eniten väärinymmärryksiä. Olemme tottuneet mittaamaan asioita ajan avulla, mutta ulkomailla matkatessa vähintäänkin ymmärrät sen, että ihmisten käsitys ajasta voi olla hyvin erilainen.

Aika on riskisijoitus
Ajattelemme usein, että olosuhteet, taustat ja taidot määrittävät sen, mitä me olemme ja miten me eri asioihin suhtaudumme. Joskus miellämme asian ehkä maantieteellisesti niin, että elämä toisessa maassa tai saati pallon toisella puolella on täysin erilaista. Se pitää varmasti paikkansa, mutta yksi vaikuttaja, jonka useasti unohdamme, on aika. Aika tekee meidän toiminnasta tietynlaista, koska elämme tietyn ajan alla. Tunnemme toisen ihmisen etäisemmäksi, mikäli hänen aikakäsityksensä on vähänkin erilainen.

Aika on osittain näkymätöntä, ja sen toimintaa emme ehkä koskaan täysin ymmärrä. Sen mahdollistama tulos ja opetus tulee monesti vasta ajanjakson päätyttyä. Aika on sijoitus, johon on vain luotettava. Sen mahdollistamat tulokset näkyvät harvoin yhden yön aikana. Aika hallitsee maan päällä, ja sen olemassaoloa emme pysty koskaan poistamaan. Ajallisuus on hyvä todiste meidän rajallisuudesta. Meidän täytyy oppia hyväksymään se, että jotkin asiat vievät enemmän aikaa kuin toiset. Joskus aika on mahdollisuus, mutta joskus se voi kääntyä meitä itseämme vastaan. Sen mahdollisuudet ja vaarat pitää oppia tuntemaan.

Jokainen meistä on kuullut sanonnan, joka kannustaa miettimään asiaa yhden yön yli. Kyseinen lainaus varmasti kantaa meitä pitkälle, sillä mielemme voi joskus olla sokaistunut ajan vaikutuksesta. Nopeat päätökset eivät synny siitä, että joku on päättänyt vain vastata menestyksekkäästi muutamassa sekunnissa vaikeisiinkin kysymyksiin. Se on merkki valmistautumisesta ja siitä, että aika on käytetty viisaasti jo ennen, kuin kysymystä on ehditty edes esittämään.

Kirjoitin aikaisemmin tekstin ”oikeassa paikassa oikeaan aikaan”. Jos et ole vielä sitä lukenut, niin suosittelen sitä sinulle vahvasti. Teksti antaa sinulle viisi oivallista työkalua, joiden avulla onnistut kesyttämään ajan puolellesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s