Oletko yrittäjä vai yrittäjähenkinen?

Yrittäjyys on ollut viime aikoina taas paljon esillä erilaisissa keskusteluissa. Sana yrittäjä herättää meissä jokaisessa varmasti omanlaisia mielikuvia ja ajatuksia. Osa meistä saattaa kokea yrittäjyyden hienona ja ihailtavana, kun taas toiselle se näyttäytyy saman aikaisesti ahneudelta ja tuskalta.

Yrittäjyys tulee nykyisin esille myös vahvasti jo opintojen aikana. Opiskelijoita innostetaan selvästi yrittäjyyteen ja opetuksessa käydään läpi erilaisia yrittäjyyden vaihtoehtoja. Yhä useampi innostuukin oman liiketoiminnan perustamisesta jo hyvin nuorena. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tai aikaa olla yrittäjä. Jokainen yrittäjä tai yrittäjäksi ryhtyvä tulee kirjoittamaan omanlaisensa tarinan. Halusin jakaa muutamia ajatuksiani siitä, miten minä koen ja näen yrittäjyyden.

Yrittäjähenkisyys tarkoittaa vastuun ottamista omista asioista

Meistä kaikista ei ole tarkoitus tulla yrittäjiä, mutta meistä jokainen on oman elämänsä yrittäjä. Yhtä lailla kun yrityksenkin, niin sinunkin tulee suunnitella ja hallita omaa rahankäyttöäsi. Sinun täytyy budjetoida tulevat menosi ja miettiä mihin rahasi oikeasti riittävät. Sinun täytyy kantaa vastuuta omasta käytöksestäsi ja miettiä minkälaisen mielikuvan ja vaikutelman itsestäsi annat. Jos pelleilet esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, niin sinun henkilöbrändisi ei kasva kovinkaan arvokkaaksi. Toisaalta, jos sinua ei löydetä mistään tai et ota kantaa mihinkään keskusteluun, niin sinua tuskin kukaan kovin helpolla tulee löytämään. Sinun pitää myös hahmottaa omia tavoitteitasi ja miettiä kuinka tulet ne saavuttamaan.

Jos mietit yrittäjyyttä, niin mielestäni tämä on ensimmäinen tehtäväsi. Ala kasvattamaan omaa yrittäjähenkisyyttäsi. Yrittäminen on pitkälti itsensä johtamista. Jos et osaa johtaa itseäsi, niin silloin et osaa myöskään osaa johtaa tulevaa yritystäsi. Voit alkaa siis jo nyt olemaan yrittäjähenkinen työntekijä. Tämä on myös asenne, jota työnantaja sinussa varmasti arvostaa.

Mitä nuorempana, sen parempi.

Itse hyppäsin yrittäjäksi suoraan koulun penkiltä. Perustin itse ensimmäisen yritykseni 20-vuotiaana. Olin kyllä sitä ennen harjoitellut yrittäjyyttä erilaisten kevyempien ratkaisujen mahdollistamana. Mietin usein sitä, että ryhdyinkö yrittäjäksi liian nuorena. Olen viimeisen vuoden aikana ollut monissa eri tapahtumassa innostamassa nuoria yrittäjyyteen, mutta saman aikaisesti on niitä päiviä, kun meitin että kuuluuko nuoren kestää ja elää yötä päivää tällaisen paineen alla.

Yrittäminen on mieletön oppikoulu. Se opettaa sellaisia asioita, joita et välttämättä tule mistään muualta koskaan oppimaan. Se opettaa sinua kantamaan vastuuta ja tekemään työtä unelmiesi eteen. Se antaa sinun työuralla etumatkaa ja pääset varmasti kokemaan sellaisia hetkiä, joista muut ei uskalla edes haaveilla. Kaikella on kuitenkin aina hintansa. Yrittäjällä ei ole työaikaa ja asiat pyörivät mielessäsi jatkuvasti. Koska nuorella yrittäjällä ei aluksi ole paljoakaan rahaa, niin töitä joutuu monesti tekemään vähintäänkin kolmen työntekijän edestä.

Kannatan itse edelleen sitä, että nuoret ryhtyisivät yrittäjäksi ja ottaisivat yrittäjyyden vastaan jopa yhtenä osaamisen kasvattamisen haasteena. Usein kuitenkin raha ja kokemus ratkaisee. Nuorena yrittäjänä tulet tekemään varmasti useita tyhmiä virheitä ja sähellät asioiden kanssa. Liiketoiminnan aloittaminen tarvitsee aina rahaa, ja jos sitä ei löydy, niin muut pystyvät ohjailemaan toimintaasi aika vahvasti. Tulet siis juoksemaan rahan perässä ja epäonnistumaan päivittäin.

Näinä hetkinä mietin, että kuinka paljon paremmat valmiudet yrittäjyyteen minulla olisi taloudellisesti esimerkiksi kymmenen vuotta vanhempana. Toisaalta, yrittäjyyden ei tarvitse olla loppuelämäsi ainut vaihtoehto. Sen voi ajatella polkuna. Ensin tehdään virheitä, niistä opitaan ja lopulta saavutetaan onnistumisia. Nuorena yrittäjänä epäonnistumiset eivät ole vielä lopullisia. Sinulla on mahdollisuus aloittaa vielä alusta monta kertaa. Yksi vaihtoehto onkin kokeilla yrittäjyyttä kevyesti oman työn tai opiskeluiden ohella.

Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää

Yrittäjä nähdään monesti automaattisesti onnistujana ja super ihmisenä. Taustalla on kuitenkin paljon hikeä ja kyyneliä. Kaikki yrittäjät eivät ole automaattisesti miljonäärejä. Monesti yrittäjä on yrityksessä se, joka tienaa kakista huonoiten. Hän nukkuu yönsä huonosti ja miettii kaikki vaihtoehdot, kuinka saa omien työntekijöidensä palkat ajoissa maksettua.

Yrittäminen ei ole myöskään aina herkkua. Tulet kokemaan miljoonia vastoinkäymisiä. Joskus kohtaat rakastavia ihmisiä, jotka haluavat auttaa sinua kasvamaan. Ja joskus kohtaat niitä ihmisiä, jotka pettävät lupauksensa ja johdattavat sinua vain harhaan. Se on kuitenkin osa yrittäjyyttä.

Yrittäjänä joudut monesti olemaan yksin haasteidesi kanssa. Yrittäjyys on elämää, johon monesti jää koukkuun. Yrittäjänä pääset toteuttamaan itseäsi ja omia unelmiasi. Se on monelle myös luontaisin tapa tehdä töitä. Meitä kaikkia ei kuitenkaan ole tarkoitettu yrittäjäksi. Jos kutienkin haaveilet yrittäjyydestä, niin ala juoksemaan sitä kohti. Muista pyytää apua ja hyödyntää muiden tekemää työtä.

Jos et ole vielä lukenut aikaisempaa tekstiäni Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, joka käsittelee itsensä johtamista, niin nyt siihen on hyvä aika. Sinun pitää osata ensin johtaa itseäsi, ennen kuin voit johtaa tulevaa yritystäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s