Juokse epämukavuusaluetta kohti


Puhumme usein epämukavuusalueesta, mutta onko kasvaminen oikeasti aina epämukavaa. On selvä, että kasvuun liittyy aina työtä, verta ja hikeä. Mutta miksi leimaamme kasvun automaattisesti epämukavaksi. Kasvamisen tulisi olla täynnä innostusta ja uteliaisuutta. Voisimmekin alkaa yhdessä kutsua tätä uteliaisuusalueeksi.

Kohtaamme päivittäin erilaisia epämukavuusalueita. Useasti vaistonvaraisesti ja ehkä jopa tiedostamattomana olemme oppineet kiertämään ja väistämään niitä. Emme kuitenkaan voi vältellä tätä kuuluisaa aluetta loputtomiin. Kasvamiseen ja kehittymiseen liittyy aina epämukavuuksia, jotka on vain opittava kohtaamaan. Joskus luomme mielessä itsellemme ihan turhia esteitä ja typeriä ennakkoluuloja. Jos oppisimme lähestymään asiaa toisesta näkökulmasta, voisimme oppia nauttimaan myös niistä päivistä, jolloin joudumme kulkemaan epämukavuuselueen poikki.

Kaikki on asenteesta kiinni
Joskus, tai aika useastikin tämä epämukavuuden vyöhyke kumpuaakin vain meidän omista asenteista ja ennakkoluuloista. Nykyinen käsitys tai tietoisuus perustuu aina siitä, mitä olet tiennyt, tiedostanut tai kokenut aikaisemmin. Kun opit juoksemaan vieraita ja tuntemattomia asioita kohti innokkaasti, niin teetkin mielessäsi epämukavuusalueesta itsellesi uteliaisuusalueen. On suuri taito osata kääntää negatiiviset asiat positiivisiksi.

Kehittymiseen ja kasvamiseen liittyy aina tunnetta, ja tunne ohjaa oppimista. Tässä tapauksessa negatiivinen tunne on parempi, kun ei mitään. Nimittäin, jos sinulla on kipeä suhtautuminen johonkin asiaan, mutta opit elämään sen kanssa, niin sinusta voi tulla erittäin hyvä ja vahva kyseissä tekemisessä.

Pelko rajoittaa tekemistä
Monesti pelko ohjaa meidän tekemistä enemmän, kun uskallamme itsellemme edes myöntää. Liikkuminen epämukavuusalueella onkin suoraan yhteydessä meidän pelkoihin ja erilaisiin ennakkoluuloihin. Toisilla pelko voi olla lievempää, mutta toisella se voi oikeasti rajoittaa tekemistä ja tehdä kynnyksestä ylitsepääsemättömän.

Treenaaminen ja kasvaminen ei saa olla itsensä kiduttamista. On eri asia tehdä asioiden eteen kovasti töitä, kun harhautua äärirajojen väärälle puolelle. Pieni jännitys pitää meidät liikkeellä ja mielen virkeänä. Se motivoi meitä ja auttaa meitä keskittymään sekä antamaan parastamme. Jos et kuuntele itseäsi tarpeeksi ja yrität laiminlyödä rajojasi jatkuvasti, niin kulutat itsesi loppuun.

On tärkeää, että opit tunnistamaan mitkä asiat oikeasti saa olosi tuntumaan epämiellyttävältä. Monesti kun tarkkailet itseäsi tarkemmin, niin huomaatkin, että tekemistä rajoittavat ennakkoluulot saattavatkin tulla jostain pelosta tai aikaisemmasta kokemuksesta, jota et ole vielä käsitellyt. Pelon kohde ei välttämättä ole millään tavalla liitännäinen tämän hetkiseen tilanteeseen, mutta mielessäsi olet niputtanut asiat automaattisesti yhteen.

Meissä on paljon enemmän potentiaalia, mitä päällepäin näkyy
Lähes poikkeuksetta voimme todeta, että meissä on aina enemmän potentiaalia, mitä olemme tähän asti itsestämme onnistuneet itsestämme löytämään. Nykyisen osaamisemme ja pontetiaalivarastomme välissä on aina epämukavuusalue. Elämä ei ole pelkkää kasvamista ja tulosten maksimointia. On kuitenkin selvä, että toiset asiat kasvattavat ja vievät meitä enemmän oikeaan suuntaan, kun toiset. Oikean suunnan määrittelet sinä itse ja omat tavoitteesi määräävät sinulle halutun määränpään.

Opettele nauttimaan elämästä myös silloin, kun nouset viikko viikon jälkeen raskaita ja loputtomilta tuntuvia portaita ylöspäin. Pienellä asenteen muutoksella saatat saada viikkoosi huomattavasti enemmän iloisia päivä. Suosittelen sinua käyttämään hyväksi toisten jo tekemää työtä. Yksin on todella vaikea jaksaa puurtaa ja painaa, mutta esimerkin ja esikuvan seuraaminen saattaa antaa tekemiselle oikean suunnan.

Myös oikeanlaiset ihmiset antavat sinulle voimaa ja auttaa sinua pääsemään haastavien aikojen läpi. On tärkeä, että tunnistat minkälaisia vaikutuksia eri ihmisillä sinuun on. Tiedät sen, että toisen ihmisen seurassa saatat masentua ja tuntea epätoivoa, mutta seuraavan päivänä jokin toinen saakin sinussa aikaan täysin päinvastaisen reaktion. Kerää siis ympärillesi niitä ihmisiä jotka motivoivat sinua ja kenen seurassa pääset loistamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s