Pitääkö työllä olla merkitys?

 

Mikä on oikea suhde työhön?

Oletko joskus huomannut olevasi keskellä väittelyä, jossa sinun suhdetta työhön koetellaan ja kyseenalaistetaan. En tiedä miten itse suhtaudut työhön tai oletko ajatellut koko asiaa. Työ voi olla sinulle osa elämää, harrastus, jotain väli-aikaista, tai välttämätöntä elannon saamiseksi.

Minusta on jotenkin hassua, että me arvoimme työn ja ihmisen välistä roolia jatkuvasti arvollisesti, koulutuksellisesti ja poliittisesti. Ihan kun yrittäisimme löytää ja määrittää työn ympärille yhden ja oikean suhtautumistavan.

Pitääkö työllä olla merkitys?

Katsoin sattumalta eilen illasta sattumalta ohjelmaa televisiosta, joka käsitteli työn merkitystä.
Kaksi hyvin erilaista työtä tekevää mies henkilöä alkoivat väittelemään työn roolista osana elämää. Toinen henkilöistä kutsui itseään downshiftaaksi ja toinen oli puolestaan johtavassa asemassa työskentelevä henkilö, joka ei tuntenut työaikaa. Kummatkin henkilöistä avasi näkökulmiaan hyvin mielenkiintoisesti. Keskustelu avasi heti alkuunsa hyvän näkökulman työn merkityksestä.

Osa työn tekemisestä tähtää pitkälti ansaintaan ja elannon hankkimiseen. Esimerkiksi jos ajattelemme toisen työtä siivoojana, niin suurin tarve ja motiivi tehdä työtä on palkka. Johtaja puolestaan näki työnsä myös harrastuksena ja asiana jonka parissa viihtyi. Vaikka hän varmasti oli kuukausipalkaltaan suuri tuloisempi, niin motiivi ja tarve työn tekemiseen kumpusi tarpeesta toteuttaa itseään.

Onko merkityksen tai suhteen omaamaton työntekijä huonompi?

Äskeisen tarinan pohjalta meistä varmaan jokainen voi yhtyä ajatukseen siitä, että työ, tekijä sekä suhde ovat henkilökohtaisia ja keskenään täysin riippumattoman tekijän vallassa. Omassa lähipiirissäni on henkilöitä, jolle työ on elämän tärkeimpiä kulmakiviä. Se antaa tunteen onnistumiseen ja pitää arkea kasassa. Tapaan myös päivittäin ystäviäni, jolle työ ei itsessään ole niin merkityksellistä, vaan se toimii väylänä kohti seuraavaa päämäärää.

Minusta ihmisen ja työn keskinäinen suhde ei vaikuta siihen, onko työntekijä parempi vai huonompi työssään. Työntekijä saattaa olla äärettömän hyvä ja tunnollinen työssään, vaikka suhde työhön olisi paljon väljempi. Uskon että kohdallamme merkitys kohdistuu aina vain eri asioihin.

Miten luoda työlle merkitys?

Pohdinnan lopputuloksena uskon, että oikeaa vastausta tälle koko pohdinnalle ei ole olemassa. Meistä jokainen yksilö on hyvin erilainen ja suhtautuu työhön eri tavalla. Suhde työhön muuttuu myös kasvamisen myötä. Ihmiset jotka tekevät työtä enemmän kuin sinä tarvitsevat yhtä lailla hyväksynnän ja ymmärryksen kuin he, jotka tekevät työtä vähemmän.

Jokaisen ammatti ja työ itsessään myös muokkaa sen suhdetta meidän vapaa aikaan ja muuhun elämään. Joskus  johtajan suhde työhön on jopa niin intiimi, että työt seuraavat perässä kaikkialle. Puusepän on puolestaan helppo jättää vasara ja taltta työajan päätyttyä verstaan pöydälle. Hiontapöly ehkä kutittelee vielä hetken käsissä, mutta ajatukset voivat olla vapaat jo ensimmäisessä mutkassa.

Työn ei tarvitse olla enempää tai vähempää mitä se sinulle nyt on. Tärkeää on kuitenkin se, että osaat määrittää ja tunnistaa oman suhteesi työhön ja tiedät miten se sinuun missäkin tilanteessa vaikuttaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s