Mitä ovat työelämän ja oppimisen pelilliset elementit?

Pelillisyys saa meidät tekemään asioita samanaikaisesti

Pelillistäminen on yksi nousevista työelämän trendeistä. Pelillistäminen ei sinällään tarkoita sitä, että työstä pitäisi tehdä jokin peli ja sovellus. Työelämän pelillistämisessä on kyse siitä, kuinka voisimme kopioida peleistä tuttuja hyviä elementtejä ja tuoda niitä osaksi työelämään.

Hyvä pelihän on sellainen, että se koko ajan haastaa meitä kehittymään ja kasvamaan. Eli mennä pelissä eteenpäin. Puhuin aikaisemmassa tekstissäni työn merkityksestä ja siitä, kuinka työ tarvitsee ympärilleen merkityksen ja rehellisen syyn itse työn tekemiselle. Pelit ovat tässä parhaita esimerkkejä. Mieti kuinka nopeasti parhaat pelit koukuttavat ja imevät sinut mukaasi. Pelin aloitettua sinulta ei mene montaa hetkeä, kun ymmärrät koko pelin tarkoituksen ja sen eri variaatiot.

Pelissä asioita tapahtuu ovelasti samanaikaisesti. Motivoidumme, opimme, innostumme ja kehitymme. Työelämän pelillistämisessä ei ole välttämättä tarkoitus luoda mitään ulkoisia motivaation elementtejä, vaan käyttää hyväksi ihmisen omaa motivaatiota.

Oppiminen osana pelillistämistä

 Oppiminen on aikaa ja systemaattista tekemistä vaativa toimi. Se vaatii usein toistoja ja tahtoa. 
Oppimisen voi nähdä myös eteenpäin vievänä kulttuurina ja tapana tehdä asiat paremmin tänään kuin eilen. Oppiminen on yksi pelien parhaita puolia, vaikka sen merkitys usein unohdetaan. Moni nuorista onkin oppinut esimerkiksi loistavan kielitaidon juuri pelien avulla.

Tämä sama ajatus meidän pitäisi saada kopioitu myös työelämään. Työelämän pelillistämistä verrataan joskus lasten leikkeihin ja peleihin. Säännöt ohjaavat leikkiä ja pitävät sen kasassa. Ei mikään leikki toimi, jos lapset pelaavat sitä eri säännöillä. Myös työelämää pelillistäessä tarvitsemme sääntöjä ja erilaisia systeemejä. Systeemeillä tarkoitan koukkuja, jotka pitävät meidät pelissä mukana, eivätkä päästä irti.

”Moni nuorista onkin oppinut esimerkiksi loistavan kielitaidon juuri pelien avulla.”

Yhdessä tekeminen on yksi parhaista koukuista. Sosiaalinen paine laittaa meidät monesti liikkeelle, kun tiedämme että jokin toinen henkilö odottaa minua ja tekee vastavuoroisesti jotain itseni eteen. Monessa työyhteisössä ongelma onkin juuri se, että säännöt eivät ole yhteiset. Leikin säännöistä pidetään silloin kiinni, kun ne on yhdessä luotu tai yhdessä sovittu. Tällöin jokaisen pitäisi päästä näihin vaikuttamaan ja jokainen päästä ne ostamaan

Pelillistäminen voi tehdä työpäivästä hauskan?


Pelit ja leikit ovat myös lähtökohtaisesti mukavia ja hauskoja. Eivät lapset sellaisia leikkejä leiki tai pelaa, josta he eivät pidä. Meille suomalaisille työn kulttuuri on hyvin ristiriitainen. Työn arvostus ja moraali on ollut aina korkealla, eikä työstä ole saanut valittaa. Meille on todella vahvasti saattanut syntyä käsitys siitä, että työtä tulee tehdä, vaikka hampaat irvessä eikä se ole kiva asia. Tästä ajatuksesta meidän on päästä eroon.

”Meille suomalaisille työn kulttuuri on hyvin ristiriitainen. Työn arvostus ja moraali on ollut aina korkealla, eikä työstä ole saanut valittaa.”

Maailma on nimittäin nykyisin hyvin erilainen paikka ja työntekijällä on todella paljon valtaa ja vaihtoehtoja. Emme voi enää pakottaa ketään töihin tai ajatella työntekijää itsestäänselvyytenä. Työelämä vaatii nykyisin hauskuutta, merkitystä ja innostumista. Eli juuri näitä pelillisiä elementtejä.

 

Pelillistäminen ja pelilliset elementit ovat yksi keskeinen osa tulevaisuuden työelämää. Pelillistämisen idea ei ole rakentaa uutta motivaatio, vaan vahvistaa ja tuoda jokaisen omaa motivaatiota vahvemmin esille. Lue aikaisempi tekstini joka käsittelee oppimisen ja työelämän motivaatiota täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s