Mitä trendejä nuoret tuovat työelämään

Mitä trendejä nuoret tuovat mukanaan työelämään?
Nuori sukupolvi tuo tulessaan työelämään paljon muutosta ja uusia tuulia. Diginatiivit nuoret, sekä muuttuneet käsitykset työelämästä ja koulutuksesta tulevat vaikuttamaan työelämän trendeihin.

Työelämässä on aiemmin saatettu tottua ajatukseen, jossa ensimmäisistä työpaikasta ja työnantajista tuli koko loppuelämän uravalinta. Nykyisin nuoret suhtautuvat asiaan jo paljon kevyemmin. Tiettyihin asioihin ja unelmiin tietysti panostetaan, mutta omaa suuntaa ja kutsumusta lähdetään myös etsimään ja kokeilemaan. Nuoret työnhakijat, uudet tavat sekä tottumukset kuitenkin ravistelevat työelämää ja sen perinteisiä prosesseja vahvasti. Listasin tähän kymmenen eri trendiä, jotka tulevat vaikuttamaan työelämässä tulevien vuosien aikana.

1) Vastuu koulutuksesta ja perehdytyksestä siirtyy työpaikoille
Jokainen työpaikka ja eri tehtävät pitävät sisällään paljon omalaatuista ja harvinaista osaamista. Monen yrityksen oma toimintakulttuuri ohjaa osaamista ja toimintatapoja vahvasti tiettyyn suuntaan. Suuri osa näistä taidoista on sellaisia, joita työnhakijan on mahdoton oppia koulun penkiltä. Monen eri toimialan koulutus tulee jatkossa keskittymään yleistiedolliseen oppimiseen, mutta vastuu tiedon ja osaamisen täydentämisestä tulee siirtymään työpaikoille.

2) Työelämästä tulee jatkuvaa oppimista ja kasvamista
Työelämä haastaa jokaista työntekijää kouluttautumaan ja kehittämään omaa osaamistaan jatkuvasti. Erilaista osaamista ja sen kerryttämistä arvostetaan eri tavalla kuin ennen, vaikka se ei suoranaisesti liittyisi omaan työtehtävään. Kokemusta voi kerätä myös erilaisista harrastuksista ja omista kiinnostuksen kohteista. Esimerkiksi vapaaehtoistyö koetaan opettavana ja energiaa synnyttävänä voimavarana. Raha ei myöskään ole enää ainut motivaattori. Työ hallitsee elämästämme ja arjestamme suurimman osan. Tulevaisuuden talentit haluavat käyttää tämän viisaasti ja tehdä sellaista työtä josta pitää.

3) Osaamista aletaan kerryttämään portfoliomaisesti
Kun opiskelut siirtyvät työelämälähtöisiksi ja pitkät työsuhteet muuttuvat erilaisiin projekteihin, niin vanhan työhakemuksen sijasta ansioluetteloon aletaan lisäämään lukuisia eri projekteja ja kokemuksia. Kaikkea tekemistä arvostetaan ja osaamisen monipuolisuus avaa erilaisia mahdollisuuksia. Myös työntekijän luonteen ja persoonan merkitys kasvaa.

4) Pitkät työsuhteet jäävät historiaan
Työ tulee pirstaloitumaan erilaisiksi projekteiksi ja useiksi lyhyiksi erillisiksi työsuhteiksi. Jatkossa työtä voidaan tehdä lyhyinä projekteina useille eri työnantajille. Jokaisen tekijän ydinosaamista arvostetaan ja hyödynnetään tehokkaammin. Yritykset eivät kuitenkaan tarvitse kaikkia resursseja jatkuvasti, vaan tietyn työvoiman tarve on kausittaista ja se voidaan ulkoistaa.

5) Etätyön rooli kasvaa
Kaikkea työtä ei tarvitse jatkossa tehdä maanantaista perjantaihin saman työpöydän äärelle. Työn muuttuessa joustavammaksi, työntekijän ei kannata aina liikkua työpisteensä perässä. Joskus työtä on järkevä tehdä myös liikkeessä. Uusi teknologia ja työkalut mahdollistavat sen, että verkon välityksellä työtä voidaan tehdä yhtä tehokkaasti, tai jopa tehokkaammin vanhaan toimistomalliin verrattuna. Etätyön murros avaa myös uuden käsitteen ja kysymysmerkin etäjohtamiselle.

6) Viestinnästä tulee avointa ja osa työskentelyä
Avoin viestintä tulee osaksi myös niitä työtehtäviä, jossa emme ole aikaisemmin niihin tottuneet. Voiko tulevaisuudessa esimerkiksi nurmikon leikkaaja somettaa ja kuvata työaikana työtään? Sanotaan, jos jotain ei ole somessa, niin sitä ei ole tapahtunut. Sosiaalisen median hyödyt työssä aletaan ymmärtää ja joskus sanotaankin, että jos sitä ole somessa, niin sitä ei ole tapahtunut. Työpaikat haluavat myös levittää jatkossa omaa viestiään erityisesti omien työntekijöidensä kautta.

7) Työ ja työnhakija ei aina kohtaa
Työmarkkina kääntyy tietyillä toimialoilla lähivuosina toisinpäin ja työnhakijat voivat jatkossa valita mieluisan työantajan useasta eri vaihtoehdosta. Työnhakeminen ei ole myöskään nuorelle helppoa ja yhä useampi tulevista talenteista tulee olemaan piilotyönhakijoita. Nuorella osaajalla on niin paljon arvoa ja valtaa, ettei he vielä itsekkään sitä täysin ymmärrä. Lupaavimmat nuoret tulisi rekrytoida yrityksiin kasvamaan ja kehittymään jo aikaisemmin. On myös haasteellista saada nuori kiinnostumaan työnantajasta, jonka nimeä hän ei ole koskaan aikaisemmin kuullut. Nuoren ja työnantajan välinen kohtaaminen tulisi tapahtua jo useampi vuosi ennen itse työsuhdetta.

8) Kevytyrittäjyys helpottuu
Omaa osaamistaan on tulevaisuudessa mahdollista kaupallistaa myös oman päätyön ohessa. Erilaiset kevytyrittäjyyden palvelut mahdollistavat laskutuksen ilman yrityksen perustamista. Jatkossa myös yhä useampi työntekijä voi toimia yrittäjänä, ja laskuttaa työnantajaa sovittujen tuntien mukaan. 

9) Suhteiden ja verkostojen merkitys kasvaa
Verkostot ja sosiaaliset taidot ovat monesti työntekijän arvokkainta pääomaa, jota osaamisen lisäksi voi tuoda yritykseen mukanaan. Jatkossa hyvän etumatkan työelämässä tulevat saamaan ne, jotka osaavat ja uskaltavat hyödyntää omia verkostojaan.

10) Johtaminen muuttuu
Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat nykyisiin työympäristöihin. Muutokset pakottavat yrityksiä ja yhteisöjä kehittymään ja ravistelevat heidän nykyisiä prosesseja. Tulevaisuudet talentit ja muuttuneet työskentelyn tavat tarvitsevat myös viisasta ja ajanmukaista johtamista. Tuottavuus ja tehokkuus nousevat monen asian keskiöön ja johtaminen tarvitsee ympärilleen oikeanlaisia motivaattoreita ja mittareita. Jatkossa yrittäjähenkisyyttä ja itsensä johtamista arvostetaan entistä enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s