Keskity siihen mikä on edessäsi

Uskon, että oikeanlainen keskittyminen saa sinut innostumaan. Jos koettelet omaa keskittymistäsi, saatat unohtaa sen mitä olet tekemässä ja mitä olet jo tehnyt.

Keskittymisen voi ajatella hetkellisenä ja tai pitkäaikaisena, jolloin tarkoituksena onkin keskittyä ja sitoutua tiettyihin päämääriin. Tekemättömyyden ja saamattomuuden tunne saa sinussa aikaan epätyytyväisyyttä, ja on yleensä seurausta keskittymisen puutteesta.

Älä valehtele itsellesi
Sinulla on pitkä lista tavoitteita ja asioita, joita haluaisit saavuttaa. Juokset joka päivä otsa hiessä niitä kohti, ja kun olet saavuttamassa vihdoin maaliviivaa, niin huomaat, että listaasi on ilmestynyt taas tusina uusia tavoitteita. Olet taas epätyytyväinen itseesi ja päätät pyyhkiä hien otsalta ja jatkaa juoksemista. Sorrun usein siihen, että lupaan itselleni jotain, mutta petän lopulta lupaukseni. Lupaan esimerkiksi, että jaksan painaa pitkää päivää vielä yhden kuukauden ajan ja sitten pidän lomaa. Lopulta huomaan kuitenkin seisovani siinä pisteessä, että petän itseni ja siirrän rimaa taas kuukaudella eteenpäin.

Elätkö äärirajoilla?
On sanomattakin selvää, että taso kasvaa aina matkan edetessä. Tästä syntyy epätoivoinen jatkumo. On nimittäin surullista tavoitella ja tehdä työtä jonkin hetken eteen, mutta kun itse hetki koittaa, niin oletkin jo henkisesti siirtynyt toiseen hetkeen. Allekirjoitin itsekin taannoin sen väitteen, jossa kehotetaan vain tekemään enemmän. Nukkumaan nopeammin ja ajattelemaan tehokkaammin. On tietysti selvää, että kun tekee enemmän asioita, niin myös tulokset kasvavat. Mutta kun ylitämme äärirajat, kulutamme itsemme loppuun, emmekä pysty enää keskittymään tavoitteisiin.

Tämän kaltainen tapa mennä eteenpäin ja ajatella ei ole välttämättä ahneutta ja pelkkää kunnianhimoa. Osa meistä, minä mukaan lukien elämme tavoitteesta tavoitteeseen. Voimme elää hetkittäin äärirajoilla, ja motivoida itseämme parempiin suorituksiin. Mutta jos jatkamme juoksua toistuvasti ja valehtelemme itsellemme, niin ajamme itsemme lopulta umpikujaan. Lopulta olemme kiertäneet korttelia monesta eri suunnasta, emmekä hahmota enää missä olemme. Tai saati minne olemme menossa. Tämän kaltainen mielikuva saattaa kuvastaa omaa asennettasi tai elämääsi juuri nyt. Tahtisi on niin kova, että et koe oloasi hyväksi. Koet jatkuvaa epätyytyväisyyttä ja tekemisen tarvetta.

Keskity siihen mitä näet edessäsi
Meidät on luotu liikkumaan, tekemään ja menemään. Mutta joskus meidän tulisi myös pysähtyä ja nauttia. Pysähtyä vain hetkeksi opettelemaan olemaan tyytyväinen ja tarkastelemaan mitä kaikkea olemme jo saavuttaneet. Me Suomalaiset, emme taida olla tässä vahvimpia. Muistamme harvoin iloita onnistumisista. Keskitymme vain epäkohtien ja saavuttamattomien asioiden pohtimiseen.

Keskittyminen ei tarkoita tässä yhteydessä sitä, että pysähdyt ja nostat jalat pöydälle. Vaan sitä, että keskityt täysillä siihen, mitä silmäsi näkevät. Se tarkoittaa myös sitoutumista sovittuihin päivämääriin. Tavoitteiden asettamien ja kirjaaminen saattaa auttaa tässä, mutta tavoitteiden tulee olla sellaisia, että pystyt saavuttamaan ne. Jos nostat kynnyksen liian korkealle, sinua ei enää kiinnosta treenata, koska et pysty enää saavuttamaan tavoitteita.

Keskittymisen tai keskittymisen kohteen puuttuminen, saattaa ravistella kykyäsi olla läsnä eri tilanteissa. On vaarallista olla läsnä kahdessa paikassa samaan aikaan. Se tarkoittaa sitä, että olet fyysisesti ja henkisesti läsnä saman aikaisesti eri paikoissa.

Tunne ohjaa oppimista
Tunne ohjaa aina oppimista ja auttaa sinua myös keskittymään. Älä väheksy muiden ihmisten, tiimin ja tunteiden merkitystä ja vaikutusta. Mieti, onko mukavampi tehdä asioita positiivisuudesta vai negatiivisuudesta käsin?

Tarvitset onnistumisen tunteita ja voittoja. Siksi tavoitteista on hyvä tehdä riittävän pieniä. On myös tärkeää, että muistat täyttää päiväsi monipuolisesti ja itseäsi kunnioittaen. Joskus kaiken tekemisen keskellä, saatat kitkeä päivistäsi kaiken ilon ja mukavan. Silloin uhmaat tunteiden ja fiiliksen merkitystä ja saatat antaa negatiivisuudelle vallan. Negatiivisuuden voima on aina voimakkaampi ja saa fiiliksen ja fokuksen katoamaan. Asioita tulee ja menee, mutta tunteet ja muistot säilyvät. Elä niitä rakentaen, suojellen ja varjellen.

Olet riittävä, kun teet parhaasi, ja se riittää. Menestys onnistumiseen tulee aina matkalla epäonnistumisesta epäonnistumiseen. Jos et ole vielä lukenut aikaisempaa blogiani aiheesta Minä en riitä! Niin lue se nyt. Teksti käsittelee riittämättömyyttä ja riittämättömyyden tunnetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s